EN

Kytara a počítač

Využíváme efekty a hudební programy při hraní, aranžování a skládání

Ondřej Jirásek


Elektronické i softwarové prostředky pro zpracování akustického signálu se stávají běžně dostupným vybavením kytaristů. V knize se dozvíte, jak fungují základní kytarové efekty a procesory, kdy lze efektovaný tón dobře kombinovat s dalšími zvuky, nástroji a barvami, jak se nastavují konkrétní parametry ad. Cvičné verze efektů a programů na CD vám umožní vyzkoušet jejich možnosti.

Detailní informace

Žánr hudba na PC
Jazyk čeština
Počet stran 296
EAN 9788025108437
Datum vydání 26.01.2006
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,52
Typ Kniha + CD
Vazba brožovaná lepená

Kytara a počítač. Kdysi dvě zcela odlišné kategorie, dnes jednoznačné spojení umění a moderní techniky. Prostředky, jimiž lze výchozí signál dále zpracovávat a rozvíjet, se stávají běžně dostupnými, tedy jsou i součástí vybavení řady hudebníků. I tzv. španělská, tedy akustická kytara vyžaduje při nahrávání dodatečné „vybroušení“ efekty. U žánrů jako folk, jazzrock, rock apod. jsou efekty doplňující zvuk španělky naprostou hudební abecedou. Elektrická kytara je pak na dodatečném zpracování akustického signálu různými procesory a efekty přímo založena.

Úvod do této problematiky i důkladné zaškolení do praktického provádění všech činností, včetně ovládání dotyčných zařízení a programů, přináší kniha, v níž se dozvíte především:

- jak fungují základní kytarové efekty a procesory,

- jaké procesy probíhají ve zvukovém spektru, s nímž pracujete,

- co se děje s barvou tónu, zda a proč půjde efektovaný tón dobře nebo naopak hůře kombinovat s dalšími zvuky, nástroji a barvami,

- jakým způsobem se na různých zařízeních a v programech ovládají konkrétní parametry,

- co a proč udělat, aby vaše nahrávka, hra, skladba, instrumentace nebo mix zněly skutečně tak, jak chcete,

- jak při programování hudebních aplikací postupují přední světoví výrobci kytarových virtuálních efektů – jak programy vyvíjejí, kdo ze známých umělců konkrétní efekty používá.

Kniha – světově ojedinělá propojením klasické teorie a soudobých novinek na technickém poli – obsahuje návody k ovládání nejkvalitnějších virtuálních hudebních programů, akustická měření kytarového signálu (ve 3D zobrazení) s komentářem, jaké změny efekt v tónu vyvolal, i notové příklady a praktické rady, jak popisovaný software využít při skládání nebo mixování hudby. Je určena především činným muzikantům a začínajícím technikům: zvukařům, skladatelům, aranžérům – ale i všem, kdo hrají na elektrickou kytaru nebo chtějí pomocí svého počítače kvalitně nahrávat a upravovat zvuk.

Kniha obsahuje CD s demo- a trial-verzemi efektů a programů popisovaných v knize: Guitar Rig, DSound, Amplitube a další. Dále vzorky tónů analyzovaných v knize, editační programy, vícestopé mixážní programy, notační programy, bicí (drum machines) a další efekty. Ihned můžete vyzkoušet jejich možnosti a naučit se je používat!

O autorovi:

Ondřej Jirásek absolvoval v roce 1994 skladbu na JAMU. Zabývá se využitím počítačů v hudbě, má řadu praktických zkušeností z natáčení, režírování, editace i mixu zvuku i obrazu. V r. 2004 založil a diriguje Virtual and Real Orchestra – komorní symfonické těleso, které obsahuje i hráče na elektronické a virtuální hudební nástroje.

Ke stažení

pdf Obsah.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM