EN

TCL/TK Podrobný průvodce programátora

Zdislaw Wrzeszcz


Od základních konstrukcí ke skriptům a WWW aplikacím.
Programovací jazyk Tcl a s ním nejčastěji používané grafické rozšíření Tk jsou poměrně jednoduché, ale současně mocné programovací nástroje, fungující na různých platformách (tedy Unixu i Windows). Kniha vás naučí vytvářet základní programové konstrukce, skripty pro řešení jednorázových úloh i komplexní webové aplikace. Přináší detailní informace v přehledném podání a množství velmi praktických příkladů.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 392
EAN 9788025107812
Datum vydání 12.01.2006
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,6
Typ Kniha + CD
Vazba brožovaná lepená

Programovací jazyk Tcl (Tool Command Language) a s ním nejčastěji používané grafické rozšíření Tk (Toolkit) jsou poměrně jednoduché, ovšem až nečekaně schopné a efektivní nástroje, vhodné pro jednorázové počítačové úlohy i pro komplexní aplikace.

Hlavní výhoda Tcl/Tk (vyslovuj „tikl-tí-kej“) spočívá v přenositelnosti na různé platformy (včetně Unixu, Windows i Macintoshe), snadné začlenitelnosti do aplikací v jiných jazycích (zejména v C/C++), nesmírně bohaté, navíc snadno rozšiřitelné zásobě příkazů (k tomu existují i automatické nástroje) a v neposlední řadě v pokračujícím vývoji a bezplatnosti. Nepřekonatelný je Tcl/Tk v tvorbě grafických rozhraní pro programy v jazyce C – zejména pro ty běžící v „okenním“ prostředí X Window. Popularita těchto relativně mladých nástrojů rychle stoupá a počet jejich uživatelů se blíží milionu.

Posláním první knihy v českém jazyce o Tcl/Tk je poskytnout zájemcům průvodce těmito moderními programovacími nástroji a jejich širokým praktickým uplatněním. Je rozdělena na tři obsahové části:

- Část I podává základní vědomosti o jazyku Tcl a jeho mechanismech. Popisuje deklaraci proměnných, výrazů, vytváření procedur, operace s řetězci, seznamy a poli a předkládá postupy pro vytváření i provádění skriptů a vstupně-výstupních operací.

- Část II se věnuje rozšířeným zdrojům Tcl, nezbytným pro tvorbu aplikací, jako je rozsah názvů pro proměnné a příkazy, tvorba balíčků a knihoven, tvorba nových příkazů v jazyce C, síťová komunikace aplikací či bezpečného chování programů.

- Část III detailně popisuje jednotlivé části balíku Tk sloužící pro tvorbu grafického rozhraní: od tlačítek a vstupních políček přes nabídky, texty, pozadí (plátno), geometrické atributy objektů až po navazování událostí na objekty.

Výklad bude dobře srozumitelný lidem se základní znalostí programování (zejména, nikoli však nutně, v C/C++), dobrou znalostí fungování počítačů řady PC a předpokládá se základní povědomí o administraci systému. Neznamená to však, že bude nedostupná čtenářům bez této výbavy: jazyk Tcl obsahuje tak jednoduchou strukturu, že k jeho zvládnutí bohatě postačí chuť do práce, počítač a alespoň trocha vytrvalosti. Otevře se vám tím cesta ohraničená pouze vaší fantazií!

Součástí publikace je CD se zdrojovým kódem Tcl/Tk a binárním kódem pro platformu Windows (verze 8.0.5).

O autorovi:

Zdzislaw Wrzeszcz působí řadu let v Ústavu matematických strojů Polské akademie věd. Podílel se na vývoji logických úloh a pamětí pro první polské počítače, později položil základ výzkumu počítačových úloh a optoelektronických pamětí. Při svém vědeckém působení si zachoval schopnost srozumitelného a velmi praktického přístupu k širšímu čtenářskému okruhu.

Ke stažení

pdf Obsah.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM