EN

SQL

Hotová řešení

Ľuboslav Lacko


Dotazy, skripty a prográmky pro poznání jazyka SQL i vaše aplikace
Kniha založená na řešených příkladech, na nichž snadno pochopíte pravidla a možnosti jazyka SQL, ale především naleznete řešení běžných i složitějších problémů při tvorbě i údržbě databází, získávání dat nebo programování aplikací. Velkou předností knihy je univerzální přístup bez ohledu na platformu – autor detailně informuje o rozdílu mezi různými databázovými produkty a uvádí verze příkladů či řešení. PC World 1/04

Detailní informace

Žánr databáze
Jazyk čeština
Počet stran 296
EAN 9788072269754
Datum vydání 12.09.2003
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,56
Typ Kniha + CD
Vazba brožovaná lepená

Jazyk SQL je ovládací nástroj a přístupový mechanismus k datům všech běžně používaných relačních databázových systémů, a tedy i databázových aplikací a aplikací, které na tyto databáze napojíte – např. dynamických internetových stránek. S pomocí nevelkého počtu klíčových slov jazyka SQL sestavíte důmyslné příkazy, jejichž prostřednictvím vytváříte databázové objekty (databáze, tabulky, pravidla…), vkládáte a měníte v nich data, provádíte výpočty, ale i třeba administrujete uživatele a jejich přístup k datům. Příkazem SELECT lze vyhledávat a vybírat data na základě triviálních požadavků i promyšlených logických konstrukcí – jak přímo v databázovém systému, tak i v návazných aplikacích, například prostřednictvím skriptovacího jazyka z webové stránky.

Kniha o jazyku SQL z edice Hotová řešení je prospěšná programátorům databází a tvůrcům WWW stránek hned ve dvou ohledech: jednak je učí základy tohoto jazyka na ukázkách typických příkladů, jednak je předkládá v takové podobě (v knize i na CD), abyste je mohli po potřebných úpravách okamžitě aplikovat na vaše vlastní databáze či programy. Příklady jsou vždy předem vysvětleny, dostatečně komentovány a přehledně uspořádány, každá kapitola začíná stručným osvětlením nezbytných principů.

Protože se některé nuance jazyka SQL v produktech různých výrobců mírně liší, uvádí autor v takových případech přehledně správné znění v Microsoft SQL Serveru, Oracle popř. MySQL – u nás v praxi nejčastěji používaných systémů. Knížka je tak i dosud chybějícím aktuálním referenčním zdrojem všem, kdo ve své práci nejsou omezeni na jedinou platformu. Řešení jakých úkolů a problémů v knize najdete? Například:

- Jak převést požadavky zadání ve vhodnou strukturu databáze (modelování)

- Realizace vazeb mezi daty v různých tabulkách i uvnitř jedné tabulky (např. zaměstnanec a jeho vedoucí)

- Nejrůznější možnosti výběru dat z tabulky

- Řazení a seskupování dat a výpočet souhrnných hodnot

- Možnosti vkládání údajů, včetně vložení dat z jiné tabulky

- Aktualizace a výmaz údajů

- Matematické výpočty, operace s kalendářními a časovými údaji, manipulace s texty

- Omezení a kontrola zadávaných dat

- Výhody a použití indexů

- Programování pomocí transakcí, kurzorů

- Automatizace operací pomocí uložených procedur a spouští

- Administrace přístupových práv uživatelů k datům

- Připojení k údajům databází z aplikací

- Práce s databázovými daty ve webové aplikaci (PHP, ASP.NET)

- Příklad webové služby v SQL a XML

Doprovodné CD obsahuje databázové systémy Microsoft SQL Server 2000 (cvičnou 120denní verzi) a MySQL 4.0 (plnou verzi) a zdrojové kódy jednotlivých řešení.

O autorovi:

Luboslav Lacko je předním slovenským odborníkem na databázové technologie a programování s více než desetiletou praxi ve vývoji databázových aplikací. Pracuje ve Vojenském technickém ústavu v Liptovském Mikuláši a působí jako školitel a konzultant. Ve slovenských časopisech PC Revue a PC Space publikuje články a seriály především o programování, databázích a data miningu; je autorem několika knih, například Web a databáze či Oracle Správa, programování a použití databázového systému.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Ľuboslav Lacko

Ľuboslav Lacko

Ľuboslav Lacko je předním slovenským technologickým novinářem, který sleduje všechny nové trendy nejen v IT. Působí také jako školitel a konzultant, publikuje články a seriály v českých i slovenských odborných časopisech. Má za sebou desítky odborných příruček a publikací z nejrůznějších oblastí IT. Kromě publikační činnosti se věnuje i vývoji aplikací pro mobilní zařízení.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM