EN

Programování ve Windows pomocí MFC

Jeff Prosise


Výjimečná kniha naučí programátory C++ jak pomocí nejdůvěryhodnější knihovny tříd rychle objektově programovat ve Windows 32 API, a bude jim oporou kdykoli při programování v MFC. Od základů MFC postupuje k architektuře dokument/pohled a končí vysvětlením pokročilých témat ActiveX, OLE a COM aj.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Programming Windows with MFC, second edition
Počet stran 1168
EAN 9788072263097
Datum vydání 03.04.2002
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 1,72
Typ Kniha + CD
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Většina programů pro Windows se dnes píše v jazycích C, C++, Visual Basicu a Pascalu, lze je však vytvářet v řadě dalších prostředí. Tato rozmanitost hlasitě volá po objektově orientovaném programovacím jazyku. Řada programátorů ve Windows dospěla k přesvědčení, že C++ je nepřekonatelnou alternativou k jazyku C. Programování je snazší díky součinnosti s knihovnou tříd, která je extraktem API a současně vtěluje základní chování systému a ostatních objektů do znovupoužitelných tříd.

Drtivá většina programátorů v C++ se pevně usadila v knihovně tříd Microsoft Foundation Class, známější pod zkratkou MFC. Windows mají samozřejmě také jiné knihovny, ale jedině MFC byla implementována společností, která vyvinula také operační systém. MFC je tak neustále průběžně aktualizována o nejnovější změny vlastního operačního systému. Poskytuje také vyčerpávající množinu tříd reprezentujících vše od oken až po ovládací prvky ActiveX. Tím značně usnadňuje vytváření nových aplikací pro Windows.

Kniha Programování ve Windows pomocí MFC je určena všem vývojářům, kteří chtějí vytěžit zdokonalení technologie MFC k rychlému objektově orientovanému programování. Začíná základy MFC, postupuje k architektuře dokument/pohled a závěrem vysvětluje pokročilá témata včetně ActiveX, OLE a COM. Autor Jeff Prosise svým srozumitelným, přitom nezjednodušujícím vysvětlováním nasadil laťku ostatním učitelům programování hodně vysoko. Kniha si v ničem nezadá s legendárním dílem Charlese Petzolda Programování Windows o Win32 API. Mimochodem, její přečtení před studiem této knihy není špatným nápadem, ovšem nikoli nutností – díky tomu totiž mnohem více oceníte sílu MFC. Zde pak uvidíte, jak dosáhnout neuvěřitelně vysoké funkčnosti s minimem „ručního“ programování při správnému přizpůsobení kódu z knihovny MFC. Jediné, co je zapotřebí před otevřením této knihy znát, je programování v C++ a zvláště dědičnost tříd. Nejdůležitější témata knihy:

- Základy událostního programování a MFC

- Kreslení pomocí rozhraní GDI, myš a klávesnice

- Nabídky, dialogová okna

- Třídy kolekcí MFC (pole, seznamy, mapy)

- Vstupně výstupní operace se soubory

- Architektura dokument/pohled

- Časovače, grafika, tisk

- MFC a komponentní model COM

- Automatizace, schránka a přetahování pomocí OLE

- Ovládací prvky ActiveX

Na CD najdete plnou verzi Microsoft Visual C++ 6.0 Introductory Edition a otestované zdrojové i spustitelné soubory dle příkladů z knihy v původní i lokalizované podobě, které kromě studia poslouží i jako pohotový základ pro vlastní aplikace.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM