EN

Českoslovenští legionáři za první světové války

Za první světové války

František Emmert


Výpravná publikace, mapuje poutavou formou vznik a vývoj československých vojenských jednotek za první světové války (1914–1918). Čtenáře provází jejich pohnutou historií od založení prvních malých a nesourodých jednotek dobrovolníků ve Francii a Rusku na počátku konfliktu až po vytvoření stotisícového kompaktního legionářského vojska, které v závěrečné fázi války rozhodující měrou přispělo ke vzniku samostatného československého státu a stalo se v evropském měřítku významnou vojenskou veličinou.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Českoslovenští legionáři za první světové války
Počet stran 220
EAN 9788020432834
Datum vydání 27.10.2014
Věk od 15
Formát 218x263 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 1,034
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Výpravná publikace, koncipovaná jako tzv. muzeum v knize, mapuje poutavou formou vznik a vývoj československých vojenských jednotek za první světové války (1914–1918). Čtenáře provází jejich pohnutou historií od založení prvních malých a nesourodých jednotek dobrovolníků ve Francii a Rusku na počátku konfliktu až po vytvoření stotisícového kompaktního legionářského vojska, které v závěrečné fázi války rozhodující měrou přispělo ke vzniku samostatného československého státu a stalo se v evropském měřítku významnou vojenskou veličinou. Jako důležitý aktér zasáhlo například do politických a vojenských událostí na území Ruska po tamní bolševické revoluci (1918–1920) a zejména sibiřská anabáze se později stala téměř legendou.

Kromě základního přehledu faktů kniha přináší celou řadu zajímavostí a věnuje se i méně známým událostem a souvislostem. Vše zasazuje do širšího historického kontextu a poskytuje tak ucelenou informaci o této významné kapitole našich dějin, která zejména pro dnešní mladou generaci zůstává téměř neznámou. Čtivý a přitom odborně kvalitní text doprovází velký počet fotografií, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány, a ukázky historických dokumentů. Výsledkem je strhující kniha, s jejíž pomoci můžete znovu prožít tuto slavnou kapitolu našich novodobých dějin.

Publikace vychází u příležitosti stého výročí vypuknutí první světové války a vzniku čs. legií.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
František Emmert

František Emmert

František Emmert je uznávaný a oceňovaný autor literatury faktu. Ve svém díle se věnuje především českým dějinám dvacátého století. Některé jeho tituly byly vydány opakovaně nebo přeloženy do cizích jazyků. Uvedl se beletrizovaným souborem příběhů Češi ve wehrmachtu. Mezi jeho nejúspěšnější tituly patří Rok 1968 v Československu, Sametová revoluce či Václav Havel. V roce 2009 získal prestižní hlavní cenu E. E. Kische za knihu Osudové osmičky v našich dějinách. Žije v Brně, je ženatý a má dvě děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM