EN

Žiju bez dětí

Martina Vrbová Hynková

Žiju bez dětí
B D

Devět žen, osm rozhovorů, devět příběhů bezdětnosti
Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna žena po dětech toužila, ale nemohla je mít. Druhá žena kvůli znásilnění přehodnotila touhu po rodině. Další ženě děti nic neříkají a svou existenci bez dětí hodnotí i lesbický pár či žena blížící se věkem stovce. Poznejte silné osudy dobrovolně i nedobrovolně bezdětných žen.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 288
EAN 9788026450931
Datum vydání 15.01.2024
Věk od 18
Formát 160x230 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,684
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Devět žen, osm rozhovorů,

devět příběhů bezdětnosti

Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna žena po dětech toužila, ale nemohla je mít. Druhá žena kvůli znásilnění přehodnotila touhu po rodině. Další ženě děti nic neříkají a svou existenci bez dětí hodnotí i lesbický pár či žena blížící se věkem stovce. Poznejte silné osudy dobrovolně i nedobrovolně bezdětných žen.

Ve svém nejbližším okolí mám několik bezdětných žen. Jedna z nich se tak rozhodla již v mládí a ani nyní ve zralém věku svého kroku nelituje. Je se svou bezdětností vyrovnaná, chtěla to tak. Jsou však i ženy, které se s absencí vlastního potomka musí vyrovnávat téměř každodenně. A nemusí to být hned neempatické či dokonce urážlivé reakce okolí. Stačí, když se někdo náruživě chlubí vlastními potomky, jací jsou krásní a co všechno dokázali, nebo když do autobusu nastoupí velká rozesmátá rodina… Pokaždé to znovu zabolí.

Existují knihy, které jsou důležitější než jiné. Ta, kterou napsala Martina Hynková Vrbová, mezi ty podstatné patří. Bezdětnost je pro většinovou společnost na jedné straně tak trochu nepochopitelná záležitost, na straně druhé je to tabu. Jde o téma, o kterém se nemluví. Martina o něm mluví. A dělá to takovým způsobem, že její kniha může být posilou bezdětným i mostem k pochopení mezi rodiči a nerodiči. Hodnota člověka totiž nespočívá v jeho dětech nebo dokonce v jeho práci, ale jen a jen v jeho osobnosti. Příběhy takových žen tato kniha ukazuje.

Aleš Palán

spisovatel, novinář, publicista

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Ženy různého věku, povolání i zájmů, ale jedno mají společné – žijí bez dětí. Jejich důvody jsou různé – děti mít nemohly, nechtěly, žijí se ženou nebo jim děti prostě nic neříkají. Martina Hynková Vrbová je během dvou let citlivě vyzpovídala a vznikla z toho velmi důležitá kniha. Knihy rozhovorů mám moc ráda a pokud je navíc o ženách a se ženami, o vážném tématu, které může někomu pomoci, jinému třeba otevře oči, aby se díval na někoho ve svém okolí jinak, tak je to kniha, kterou si prostě potřebuji přečíst. O bezdětnosti se ve společnosti moc nemluví, tato kniha přináší otevřený pohled na to, jaké to je být žena bez dětí, jak se cítí, proč se tak rozhodla a jaké má díky tomu vztahy se svými nejbližšími. Tím, že mají ženy různé důvody pro to, žít bez dětí, každý rozhovor vám tak přinese něco jiného. Do jedné z žen se budete třeba moci vcítit, u jiné pochopíte pro vás dříve nepochopitelné. Z rozhovorů je cítit, že autorka ví, o čem mluví, neboť sama si prošla nelehkým životním obdobím. Je znát, jak zpovídané ženy chápe a rozumí jim. Určitě musím zmínit i krásné ilustrace, které skvěle doplňují jednotlivé rozhovory. Život si s námi někdy zahrává, jednotlivé osudy jsou nesmírně zajímavé. Každý příběh je jiný a jedinečný a přinese vám nový pohled na důležité téma.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martina Vrbová Hynková

Martina Vrbová Hynková

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to ale také k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi i na stanici ČRo Praha. Moderovala celou řadu televizních pořadů, např. Country Express Praha – Nashville s hudebníkem Jiřím Brabcem. V roce 2009 získal pořad Retro, jehož byla moderátorkou, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín roku. Vystupuje v live magazínu Sama doma v ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů. Je autorkou a průvodkyní osmidílného cyklu ČT K poctě zbraň!. V Českém rozhlase Pohoda provází pořadem Kolotoč. Spolu s manželem, investigativním reportérem ČT Jiřím Hynkem, vychovává tři děti. Když to čas a finance dovolí, rádi cestují po celém světě a svým dětem ukazují, že svět je krásné a bezpečné místo pro život.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM