EN

Architekti křesťanského středověkého vědění

Pavel Floss


Ediční řada Cesty evropského myšlení. První svazek nové řady. Chystaná trilogie představuje základní typy myšlení, jak se v průběhu staletí rozvinuly u význačných osobností evropských duchovních dějin. Jednotlivé portréty jsou doplněny antologií.

Detailní informace

Žánr filosofie
Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Počet stran 448
EAN 9788070216620
Datum vydání 04.11.2004
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,59
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

V rozsáhlých portrétech nejvýznačnějších osobností jednotlivých staletí předvádí známý autor hlavní myšlenkové proudy dané doby a provádí jejich typologizaci. Každé století je tak osvětleno skrze několik málo osobností, což umožňuje věnovat dostatečně velký prostor zevrubné charakterizaci jejich díla, východisek a směřování. Každou studii navíc následuje krátká antologie z nejdůležitějších textů, které jsou mnohdy do češtiny přeloženy poprvé. Díky této koncepci mohou přijít ke slovu nejen autoři notoricky známí, ale též „outsideři“, kteří se v učebnicích obvykle neobjevují, jejichž dílo však naznačilo některé další cesty evropského myšlení. Předkládaná ediční řada Cesty evropského myšlení představuje základní typy myšlení, jak se v průběhu staletí rozvinuly u význačných osobností evropských duchovních dějin. Jednotlivé portréty jsou doplněny antologií. Dále připravujeme: Tvůrcové renesančních obrazů universa Protagonisté v konfrontaci Velkého století

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Pavel Floss

Pavel Floss

Prof. PhDr. Pavel Floss (* 1940) se věnuje především dějinám filosofie (středověk, renesance, raný novověk), vztahu filosofie a umění (zvláště výtvarného) v evropských dějinách, filosofické etice a filosofii 2. pol. 20. století (zejména vztahu postmoderny k evropské metafyzické tradici a filosofické antropologii). Badatelsky pracoval zejména na díle Mikuláše Kusánského a J. A. Komenského. Z jeho publikací jmenujme alespoň Mikuláš Kusánský: O vrcholu zření (2003), či Architekti křesťanského středověkého vědění (2004).
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM