EN

Zábavný a poučný průvodce československých dějin v osudovém roce 1968.
Zavzpomínejte na rok, kdy jste se narodili, nebo který vám utkvěl v paměti. O jakých událostech se mluvilo v médiích, jaká auta byla v kurzu, kolik stál lístek na tramvaj nebo jak vypadala tehdejší Miss World? Připomeňte si oblíbené písně, dobovou reklamu i filmy, které běžely v kinech v roce 1968. Připomeňme si rok, kdy tanky armád Varšavské smlouvy ukončily pražské jaro a kdy Věra Čáslavská excelovala na OH v Mexiku.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 192
EAN 9788026507260
Datum vydání 25.01.2018
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,608
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Jak vypadal svět v roce, který tak zásadním způsobem změnil životy několika generací? Do jaké reality vstoupili ti, kteří mají tento přelomový rok našich dějin uveden v kolonce „Narozen(a)“? A jak vypadal běžný život obyčejných lidí na pozadí „velké“ historie?

I v těch nejvypjatějších okamžicích dějin žijí lidé své každodenní životy – nakupují, chodí do kina, scházejí se v kavárnách i hospodách, sportují, pracují…Kniha, kterou držíte v ruce, vám ukáže rok 1968 z trochu jiného úhlu. Přečtete si, čím se lidé tehdy bavili, jaká divadelní představení hýbala kulturní veřejností, co se nosilo a proč z oběhu mizely tříkorunové mince.

Připomeneme vám olympijské hry v Mexiku a v Grenoblu, na kterých naši sportovci slavili nemalé úspěchy, vrátíme se do časů, kdy diváci psali do televize, aby nevysílala zábavné pořady, protože politické dění je mnohem zajímavější a zavzpomínáme na doby, kdy se pánům doporučovalo, aby si silný doutník přeci jen ve vlaku vykouřili raději na chodbičce.

Nemůžeme se, samozřejmě, vyhnout osudnému datu 21. srpna. Rozhodli jsme na něj podívat netypickýma očima – očima těch, kterým bylo toho dne sedm, osm, deset let. Většinou nechápali tragiku událostí, ale ta vzpomínka je tak silná, že ani po padesáti letech nevymizí.

Ponořme se tedy do hlubin času, do roku, kdy Donald Trump získává bakalářský diplom na Pennsylvánské univerzitě, Ivana Trumpová studuje střední školu v Gottwaldově a věnuje se lyžování, Vladimír Putin navštěvuje osmý ročník základní školy č. 193 v Leningradu, Sergej Lavrov studuje sinhálštinu na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě a Terry Pratchett se žení.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Alena Breuerová

Alena Breuerová

Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.
Zobrazit profil autora

Jarmila Frejtichová

Jarmila Frejtichová

Vystudovala filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, pracovala v redakcích řady novin a časopisů jako redaktorka zahraničních a ekonomických rubrik. Byla šéfredaktorkou měsíčníků Business World, Moderní řízení a časopisu ProfiHR. Po čase se ovšem rozhodla novinářské prostředí opustit a začít úplně novou kariéru v oblasti, která jí byla vždycky blízká. Už osmým rokem působí jako literární redaktorka v nakladatelství Albatros Media, konkrétně v non fiction redakci BizBooks. Je autorkou nápadu knižní řady Můj rok a již na sedmi knihách této řady se autorsky podílela.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM