EN

Pátý rozměr

Martin Vopěnka


"Nejnovější román Pátý rozměr česky píšícího autora židovského původu Martina Vopěnky přináší překvapivé a filozoficky objevné názory. Pro některé čtenáře bude poutavým poznáváním odlehlých oblastí naší planety, konkrétně vysokohorské argentinské „puny“; jiní ji budou vnímat jako vzrušující výpověď o dokonalém zločinu rituálního původu. A další se ponoří do Vopěnkovy nové filozofické teorie o stavu našeho bytí v tomto světě, o vzniku a původu vesmíru, o podstatě toho, čemu říkáme život."

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 290
EAN 9788087162446
Datum vydání 28.04.2009
Věk od 18
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Typ Kniha
Vazba vázaná s potahem z jiného materiálu

Nejnovější román Pátý rozměr česky píšícího autora židovského původu Martina Vopěnky přináší překvapivé a filozoficky objevné názory. Nepostrádá ani napětí a hluboký psychologický vhled do myšlení hlavního hrdiny. Pro některé čtenáře bude poutavým poznáváním odlehlých oblastí naší planety, konkrétně vysokohorské argentinské „puny“; jiní ji budou vnímat jako vzrušující výpověď o dokonalém zločinu rituálního původu. A další se ponoří do Vopěnkovy nové filozofické teorie o stavu našeho bytí v tomto světě, o vzniku a původu vesmíru, o podstatě toho, čemu říkáme život. Pro ty čtenáře, kteří pojmou všechny možné roviny románu, to bude strhující zážitek literární dokonalosti.

Hlavní hrdina románu Jakub v rámci experimentu, jehož skutečný účel mu zůstává skrytý, tráví mnoho měsíců sám na pusté náhorní plošině v argentinských Andách. Jak zjišťuje později, tak úplně osamocený není. Do jeho života vstoupí domorodý Indián Fabian, vedoucí experimentu Američan Denis a posléze výprava horolezců. Právě oni zřejmě na vrcholu Incahuasi vykonají rituální vraždu. Jakub si o samotě vytváří svůj vnitřní svět, komunikuje se svojí na tisíce kilometrů vzdálenou rodinou. Jde o skutečnou komunikaci nebo přelud? Jakub zná jediný způsob, jak zjistit pravdu: vystoupit na Incahuasi. Vypadá-li vrchol tak, jak se mu zjevil v souvislosti s vraždou, je jeho teorie pátého rozměru pravdivá. Mezitím také pociťuje znovu přítomnost jednoho z vrahů, který se vrátil do hor a na přání otce zavražděné dívky po ní fiktivně pátrá. Následuje Jakubův výstup na Incahuasi a několik nečekaných rozuzlení, na jejichž konci Jakub nachází vnitřní klid a mír – prožil toho příliš, než aby se ještě něčeho bál. Zjišťuje, že je to v jeho životě poprvé. Závěr knihy dává čtenáři prostor pro vlastní uchopení spisovatelových filozofických úvah.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM