EN

Mrazivý thriller o tajemstvím opředeném případu niklového dolu na severu Finska.
Jak daleko člověk dokáže zajít, aby ochránil ty, jež miluje? Román o hamižnosti a tajemstvích, o krevních poutech a krvavých činech, román o vraždě a odpuštění, který důmyslně kombinuje všechny úskoky detektivního románu a všechny nástroje poezie.

Detailní informace

Žánr detektivka
Ilustrátor Radek Jahůdka
Jazyk čeština
Původní název Kaivos
Překladatel Vladimír Piskoř
Počet stran 277
EAN 9788074734854
Datum vydání 10.11.2016
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,41
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Ctižádostivému novináři Jannemu Vuorimu se v průběhu několika zasněžených lednových dnů převrátí život naruby. Nejprve obdrží anonymní tip – jistý niklový důl na severu Finska vážně poškozuje životní prostředí, činnost dolu provázejí nezákonné machinace, propletenec vlastnických vztahů je neprůhledný a celá situace hrozí v dohledné době katastrofou. Brzy nato se Vuori poprvé po třiceti letech shledá se svým otcem, který se nečekaně vrátil z ciziny do Helsinek. A navrch všeho se Jannemu začíná rozpadat manželství – pohár manželčiny trpělivosti přetekl, manželka po něm chce, aby jí a jejich malé dcerce dokázal, zda je pro něho přednější rodina, nebo práce.

Román Důl vypráví příběh otce a syna, dvou cílevědomých lidí a jedné neobyčejné rodiny. Příběh, který se zažírá jak pod povrch země, tak pod kůži, klade aktuální otázky a požaduje věčné odpovědi. A jakousi vše zastřešující otázkou je, jak daleko člověk dokáže zajít, aby ochránil ty, jež miluje. Důl je román o hamižnosti a tajemstvích, o krevních poutech a krvavých činech, román o vraždě a odpuštění.

Antti Tuomainen si zachovává fazonu ze svých předešlých, celoevropsky úspěšných knih Léčitel a Moje temné srdce. Nechybí čtivé, „naposlouchané“ dialogy, výstižné popisy atmosféry i míst, ani pečlivě utkané předivo vztahů a vazeb mezi hlavními postavami. A ještě zbyl prostor pro nepředvídatelné rozuzlení.

„Tuomainen si v žánru krimi vytvořil svůj vlastní styl, důmyslny´ jak jazykem, tak zápletkou. Knize nechybí sociální aspekt, hrdina (nikoliv policista), ktery´ jedná v souladu s vyšší morálkou, ani vy´borné popisy a asociace. Je to čistá radost ze čtení.“ — Etelä-Saimaa

„Vytříběny´ styl i myšlení, originální a odlišné od mainstreamu.“ — Iltalehti

„V této knize si můžete vychutnat to nejlepší se Severu: intenzi

tu Stiega Larsona a reminiscence na televizní seriál The Bridge. Tuomainenův styl je téměř dokonaly´.“ — Kainuun Sanomat

„Tuomainenův úsporny´ a vy´stižny´ styl i svižné dialogy ho řadí k tradici nejlepších noirovy´ch detektivek. Intenzita děje i vyprávění umocňují přímočary´ realismus jeho jazyka.“ — ze zprávy poroty Ceny za nejlepší finsky´ detektivní román.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Antti Tuomainen

Antti Tuomainen

Antii Tuomainen je kritikou řazený k autorům noir detektivek. V současnosti je vedle vlastní tvorby činný také jako nezávislý redaktor. Největšího úspěchu se dočkal se svým třetím románem Léčitel (Parantaja) z roku 2010, jejž zasadil do Helsinek blízké budoucnosti, ochromených chaosem po prudké změně klimatu. V roce 2011 za něj Tuomainen obdržel prestižní cenu Vuodenjohtolanka udělovanou finským Klubem přátel detektivek. Jeho knihy vyšly ve více než dvaceti zemích včetně USA, Velké Británie, Francie, Německa a Číny.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM