EN

Hlava XXII

Joseph Heller


Nejslavnější kniha Josepha Hellera
„Hlava XXII. ta mi zamotala hlavu.“ Ve své nejslavnější knize Joseph Heller na základě vlastních zkušeností s armádou píše o světě, v němž je vše postavené na hlavu; a protože absurdita je věčná, zamotal tento skvělý protiválečný román hlavu už několika generacím čtenářů. Odehrává se za druhé světové války a v sérii absurdních epizod vyprávěných z hlediska několika různých postav satiricky napadá krutost, nesmyslnost válečné mašinerie.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Catch-22
Původní jazyk angličtina
Překladatel Miroslav Jindra
Počet stran 536
EAN 9788025905272
Datum vydání 25.04.2016
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství PLUS
Hmotnost 0,617
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Nejslavnější kniha Josepha Hellera

„Hlava XXII. Ta mi zamotala hlavu.“

Ve své nejslavnější knize Joseph Heller (1923–1999) na základě vlastních zkušeností s armádou píše o světě, v němž je vše postavené na hlavu; a protože absurdita je věčná, zamotal tento skvělý protiválečný román hlavu už několika generacím čtenářů. Odehrává se za druhé světové války a v sérii absurdních epizod vyprávěných z hlediska několika různých postav satiricky napadá krutost a nesmyslnost válečné mašinerie. Hlavní postavou je poručík letectva Yossarian, který je se svou bombardovací letkou ze základny na ostrově Pianosa ve Středozemním moři nucen útočit na různá italská města, a stejně jako jeho druhové ve zbrani se snaží udržet si uprostřed válečného šílenství a navzdory absurdním příkazům svých nadřízených zdravý rozum a dostat se domů.

Hlava XXII vyšla česky poprvé pouhé tři roky po anglickém vydání v nestárnoucím překladu Miroslava Jindry, a od počátku se i u nás setkala s vřelým přijetím. Možná i proto, že souzní s místní tradicí švejkování.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Joseph Heller

Joseph Heller

Joseph Heller byl významný americký autor především protiválečných a satirických děl. Během druhé světové války sloužil u amerického letectva. Po válce získal na Kolumbijské univerzitě magisterský diplom z angličtiny. Proslavil se zvláště svým protiválečným románem Hlava XXII (1961), jehož název se vžil jako označení pro absurdní situaci, která nemá východisko. Na tuto knihu poté volně navazoval román Zavíráme! (1994). V Goldovi za všechny peníze (1979) se pak Heller představil jako ostrý kritik americké politiky, ale také kariérismu a touhy po moci.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM