EN

Vážka

Michel Bussi


Francouzský bestseller ověnčený řadou ocenění literárních kritiků i čtenářů
Kdo je tříměsíční dítě, které jako jediné přežilo havárii letadla? Komu Vážka, jak holčičku nazvali novináři, patří? O to se přou dvě rodiny, jedna bohatá, druhá chudá. Holčička je přiřčena chudým rodičům, ale druhá rodina se s tím nechce smířit. Jejich soukromý detektiv, zdá se, našel po letech pátrání k záhadě klíč. Záhy je však nalezen s prostřelenou hrudí. Je šokující rozuzlení dílem náhody, nebo někdo již od počátku se všemi účastníky manipuluje?

Detailní informace

Žánr thriller
Jazyk čeština
Původní název Un avion sans elle
Původní jazyk francouzština
Počet stran 424
EAN 9788026705116
Datum vydání 14.03.2016
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,455
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových?

Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?

Michel Bussi se narodil 29. dubna 1965 v Louviers. Je autorem detektivek a profesorem geografie na univerzitě v Rouen. V lednu 2016 patřil mezi 3 nejprodávanější autory ve Francii.

Krátce po vydání v domovské Francii byl jeho román Vážka přeložen do dvaceti šesti jazyků a získal mnohá mezinárodní ocenění (např. Prix Maison de la Presse 2012, Murderer's Pen Prize 2014 nebo French Thriller Prize 2011). Autor však sklízí nadšené ohlasy nejen mezi kritiky, ale také u čtenářů, kteří se již nyní těší na filmové zpracování Vážky.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Michaela Ficová
Neobyčejně chytlavá kniha. Zaujala mě ukázkovou kapitolou a měla jsem potřebu číst dál, tak jsem ji zakoupila. Přesto, že běžně tenhle žánr nevyhledávám, přečetla jsem ji jedním dechem. Děj není průhledný jako u jiných autorů a i když člověk občas tuší a myslí si, zjistí pak, že je úplně vedle :-)

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michel Bussi

Michel Bussi

Michel Bussi začal psát už v devadesátých letech, ale trvalo celou jednu dekádu, než prorazil s knihou Code Lupin (Kód Lupin, 2006). Následovaly další úspěšné detektivky a v roce 2011 vyšel román Černé lekníny (Nymphéas noirs, česky 2017), který získal mnoho ocenění. O rok později z něj další kniha, Vážka (Un avion sans elle, česky 2016), učinila jednoho z nejprodávanějších francouzských autorů, jeho knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků. Bussi působí také jako profesor geografie na univerzitě v Rouenu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM