EN

Dobře utajené housle

Miroslav Horníček


Humorná kniha o umění žít ve dvou a o životě vůbec
Miroslav Horníček ve své nejznámnější knize píše o své ženě, synovi, přátelích, zvířatech vlastních i cizích nebo třeba jen o věcech s porozuměním, obdivem a láskou. Záležitosti nepříjemné se v jeho podání stávají zajímavými, obyčejné věci ozvláštní fantazií, protože nic v životě není tak špatné, abychom v tom nenašli něco hezkého. Laskavý humor a mistrné zacházení s jazykem dělají z této útlé knihy nezapomenutelný čtenářský zážitek.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 128
EAN 9788026705062
Datum vydání 19.10.2015
Věk od 15
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,22
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Humorná kniha o umění žít ve dvou a o životě vůbec

Autorova nejznámější kniha je souborem povídek či spíše úvah o různých situacích běžného života, o vztazích mezi lidmi, o autorově vztahu k věcem. Miroslav Horníček píše o své ženě, synovi, přátelích, zvířatech vlastních i cizích nebo třeba jen o věcech s porozuměním, obdivem a láskou. Záležitosti nepříjemné se v jeho podání stávají zajímavými, obyčejné věci ozvláštní fantazií, protože nic v životě není tak špatné, abychom v tom nenašli něco hezkého. Laskavý humor a mistrné zacházení s jazykem dělají z této útlé knihy nezapomenutelný čtenářský zážitek.

Od prvního vydání této knížky v roce 1967 uplynulo sedmnáct let, a někteří, o nichž tu vypravuji, již nežijí. Moje plzeňské tety, Jiří Šlitr a můj syn. Přál bych si, aby tato knížka byla jedním z míst, kde živi zůstávají.

- Miroslav Horníček, 1984

Miroslav Horníček (1918–2003)

Herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník, glosátor a divadelní teoretik Miroslav Horníček se narodil v Plzni v obchodnické rodině. K divadlu se dostal během studií na plzeňské reálce, kde chodil do ochotnického spolku. V roce 1941 se začal věnovat divadlu profesionálně a nastoupil do angažmá v Městském divadle v Plzni. Po válce odešel do Prahy, kde hrál zprvu v divadle Větrník, o rok později pak v Divadle satiry a nakonec šest let na scéně Národního divadla. V roce 1955 se stal partnerem Jana Wericha v Divadle ABC, kde působil šest let a hrál například v hrách Těžká Barbora či Husaři. Po Werichově smrti v roce 1961 vytvořil na krátkou dobu podobnou dvojici s Milošem Kopeckým, ale už v roce 1962 přešel do Hudebního divadla v Karlíně a vzápětí do Semaforu, kde účinkoval ve hře Člověk z půdy. Působil i v Městských divadlech pražských, velmi populární byly jeho Hovory přes rampu. Hrál rovněž ve filmech, například Byl jednou jeden král, Táto, sežeň štěně, Kam čert nemůže, nezapomenutelný byl v televizním seriálu Byli jednou dva písaři. V roce 1967 se účastnil avantgardního projektu Kinoautomat na světové výstavě v Montrealu a po návratu se stal hlavním protagonistou televizního projektu Hovory H, který mu přinesl obrovskou popularitu.

V roce 1967 vydal svou literární prvotinu Dobře utajené housle a po ní ještě několik desítek dalších knih. Některé z nich vyšly i ve zvukové formě, ať už to byla autorská čtení či dramatizace. Napsal i řadu divadelních her, například Slaměný klobouk, Dva muži v šachu či Julius a tma. Jako nadaný výtvarník byl autorem mnoha surrealistických koláží, jejichž poslední výstava se konala v roce 2002. Byl také duchovním otcem mnoha kulturních událostí a počinů. Spolupracoval rovněž s folkovou skupinou Český skiffle a podílel se na interpretaci textů jiných autorů, například Oty Pavla nebo Jeroma Klapky Jeroma.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM