EN

Efektivní systém řízení strategie

Nový nástroj zvyšování výkonnosti a vytváření konkurenční výhody

Robert S. Kaplan, David P. Norton


Nejnovější kniha tvůrců manažerské koncepce Balanced Scorecard představuje další významný mezník ve vývoji strategického myšlení a strategického managementu. Autoři v ní předkládají ověřený šestifázový systém tvorby a řízení strategie, jenž integruje a koordinuje různé prvky implementace strategie a představuje inovativní nástroj zvyšování výkonnosti organizace a dosahování jejích hodnotových cílů.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 328
EAN 9788072612031
Datum vydání 01.01.2010
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,634
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Úspěšné organizace dnes mají osvědčený systém snad na vše – od získávání nových zákazníků přes řízení vztahů se zákazníky, řízení jakosti až po měření výkonnosti. Jejich vrcholoví manažeři vědí, že uplatnění systematických procesů snižuje míru rizika, omezuje výskyt chybných výkonů, vad a neshod a zaručuje jim vysokou pravděpodobnost dosažení dobrého výsledku. Navzdory tomu si však většina firem nevytvořila systém řízení svých nejdůležitějších procesů: vypracovávání a realizace strategie. 

    Robert S. Kaplan a David P. Norton, američtí tvůrci a průkopníci manažerské koncepce Balanced Scorecard (BSC), vyhledávaní poradci a lektoři, ve své páté společné knize Efektivní systém řízení strategie (s podtitulem Nový nástroj zvyšování výkonnosti a vytváření konkurenční výhody ji vydává nakladatelství Management Press, váz. s přebalem, 328 str., doporučená cena 549 Kč, překlad z angličtiny Irena Grusová) představují nový integrovaný systém řízení strategie a shrnují reprezentativní první zkušenosti s jeho uplatňováním v praxi organizací podnikového i neziskového sektoru. 

     Na řadě příkladů a případových studií dokládají, že organizace, které jejich formalizovaný systém realizace strategie používají, dosahují lepší výkonnosti než ty, jež takový systém ve své praxi neuplatňují. Autoři konstatují, že přestože existuje a v praxi se používá mnoho nástrojů potřebných pro efektivní zavádění strategie, organizacím, které nejsou s to své strategie plně a účinně realizovat, prostě chybí takový systémový rámec, jenž by tyto rozmanité prvky implementace strategie provázal a integroval.

    R. S. Kaplan a D. P. Norton stavějí na svých ověřených poznatcích a dlouholetých zkušenostech se strategickým řízením, měřením a zvyšováním výkonnosti organizací, přičemž výsledkem jejich originální syntézy je nový ucelený systém řízení, jehož mohou organizace využít k dosahování prvotřídní realizace svých strategií a který má podobu zpětnovazebně provázaného, cyklicky uzavřeného, integrovaného šestifázového procesu:  

--Vypracování strategie na základě vyjasnění vlastních cílů a provedení strategické analýzy.

-- Plánování strategie, které spočívá ve výběru strategických témat, určení měřítek jejich výkonnosti, příslušných cílových hodnot a iniciativ a určení odpovědnosti za výkonnost.

-- „Vyladění“ organizačních jednotek i  zaměstnanců se strategií na základě jejího přenosu, její dekompozice či „kaskádování“ na tyto různé úrovně organizační struktury – až po jednotlivé zaměstnance.

-- Plánování provozních činností prostřednictvím určení priorit a alokování zdrojů.

-- Průběžné sledování a vyhodnocování realizace provozních činností a strategie, proces učení.

-- Ověřování platnosti strategie, přizpůsobování strategie

Na všechny uvedené procesy by měl dohlížet specializovaný organizační útvar, který v roli „dirigenta orchestru“ činnosti jednotlivých funkčních útvarů i podnikatelských jednotek koordinuje a synchronizuje, takže příslušná organizace bude schopna realizovat svou strategii rychle a spolehlivě – a díky tomu bude dosahovat i mimořádných přínosů takto koordinované realizace strategie.

     Praxe ukazuje, že organizace, které se řídí doporučeními, jež autoři ve své nové knize předkládají, mají k dispozici úplný systém řízení, který jim pomáhá vytyčovat jasné strategické cíle, vhodně alokovat zdroje, jež podporují dosažení těchto cílů, určovat priority provozních činností, rychle rozpoznávat provozní a strategické důsledky těchto rozhodnutí a v případě, že je to nezbytné, rovněž aktualizovat vlastní strategické cíle. Nový, integrovaný systém řízení umožňuje vrcholovým manažerům řídit jak strategii, tak i provozní činnosti a vyvažovat tradiční napětí mezi nimi.

     Kniha vyšla ve volné ediční řadě Knihovna světového managementu.

Robert S. Kaplan – profesor Harvard Business School, výzkumník a poradce zabývající se především vazbami strategie na systémy řízení výkonnosti a systémy řízení nákladů.

David P. Norton – spoluzakladatel firmy Balanced Scorecard Collaborative, zkušený poradce a výzkumný pracovník, spolu s R. S. Kaplanem spolutvůrce manažerské koncepce BSC.

Doporučujeme vám další naše knižní tituly na téma podnikového managementu.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Další tituly z řady "Knihovna světového managementu"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM