EN

Jak posoudit finanční zdraví firmy

Zdenek Sid Blaha, Irena Jindřichovská


Již třetí vydání žádané publikace, určené podnikatelům, investorům a bankovním pracovníkům zabývajícím se podnikatelským sektorem, usnadňuje orientaci ve světě podnikových financí i praktickou optimalizaci finanční situace podniku. Příručka vychází ze zkušeností autorů v oblasti podnikových financí a konzultační činnosti v USA a Kanadě (Z. S. Blaha) a Velké Británii (I. Jindřichovská). Těžištěm knihy zůstává rozbor finanční situace podniku pom

Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 196
EAN 8072611453
Datum vydání 01.01.2006
Věk od 0
Formát 145x205 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Každého podnikatele zajímá, jaká je solventnost jeho obchodních partnerů, a to jak na dodavatelské, tak i na odběratelské straně. Každého investora zajímá, jaká je bonita jeho investičních příležitostí (ať investic do majetku nebo do obligací). Pro všechny je pak důležité, jaké riziko je s investováním nebo s podnikáním spojené.

     Třetí doplněné a rozšířené vydání publikace Jak posoudit finanční zdraví firmy Zdenka S. Blahy a Ireny Jindřichovské (Management Press, brož., 196 str., doporučena cena 290 Kč) se zabývá různými aspekty finančního zdraví firmy. Finanční analýza, která může sloužit mnoha zainteresovaným subjektům – bankám, věřitelům, investorům, obchodním partnerům i manažerům firmy – nabízí jak metody rozboru finanční situace firmy a analýzu jejího celkového finančního zdraví. Kromě populární metody rozboru situace společnosti pomocí poměrových ukazatelů, které zkoumají takové otázky, jako je solventnost, produktivita nebo zadluženost,  se publikace zabývá i širšími souvislostmi této techniky. Jde například o podobu finančních výkazů a jejich vypovídací schopnost: konstrukci souhrnných ukazatelů, které poskytují celkový obraz o situaci firmy; odhad sklonu k nesolventnosti firmy; kapitálovou strukturu a finanční a podnikatelské riziko; finanční projektování a odhad hodnoty firmy a chování ceny při fúzi firem.

     Kniha Jak posoudit finanční zdraví firmy upozorňuje i na nedokonalosti použité finanční analýzy, které zpravidla plynou z nedokonalosti či zastaralosti používaných dat nebo z dodatečných rizik, která nebyla vzata v úvahu nebo nebyla na začátku této analýzy vůbec známa.

     Autoři ve svém výkladu používají praktické příklady z praxe a uvádějí i případové studie a jejich řešení. Nabízejí tak srozumitelný výklad netriviálních a aktuálních problémů mnoha členů investorské a podnikatelské obce a napomáhají k jejich bližšímu porozumění.

     Kniha je doplněna užitečným česko-anglickým výkladovým slovníkem důležitých výrazů a pojmů finančního účetnictví.

     Ukázka z knihy přináší příklad syntetického použití poměrových ukazatelů, které umožňuje celkový pohled na finanční zdraví podniku – interaktivní verzi diagramu (modelu) DuPont v podobě excelové tabulky (diagram ukazuje, jak je výnos na vlastní kapitál akcionářů – ROE – určen ziskovou marží, obratem aktiv a poměrem celkových aktiv k vlastnímu kapitálu). Podrobnější interpretaci modelu najdete na str. 80 až 85 tištěného vydání knihy.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM