EN

Jak dosáhnout souhlasu

Zásady úspěšného vyjednávání

William Ury, Roger Fisher, Bruce Patton


Všichni neustále vyjednáváme – v zaměstnání, v podnikání, v politice, v rodině… Často však používáme metody a postupy, které komplikují nebo dokonce znemožňují prosazení našeho zájmu, mohou narušit naše vztahy s těmi, s nimiž jednáme, popř. mohou vyvolat konflikt. Bestseller amerických autorů seznamuje s metodami vyjednávání, jež umožňují efektivně prosazovat vlastní zájmy, řešit konfliktní či zdánlivě neřešitelné situace a dosáhnout přijat

Detailní informace

Žánr management
Jazyk čeština
Počet stran 176
EAN 9788072612260
Datum vydání 01.01.2011
Věk od 0
Formát 145x205 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,24
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Všichni téměř každodenně vyjednáváme – v zaměstnání, v podnikání, v politice, ve sportovním klubu, v rodině… Se svým šéfem vyjednáváme o zvýšení platu, s přáteli diskutujeme, kam se půjdeme pobavit, právníci se snaží urovnat soudní rozepři, politici prosazují návrhy zákonů a řeší mezinárodní konflikty…

     Vyjednávání je základním prostředkem k tomu, abychom od druhých získali to, co chceme. Je to forma komunikace vedená tak, aby umožnila dosáhnout dohody při jednáních, při nichž obě strany mají nejen společné, ale i rozdílné zájmy. Dobře vyjednávat není snadné. Často používáme metody a postupy, které komplikují nebo dokonce znemožňují prosazení našeho zájmu; od „jednacího stolu“ pak odcházíme nespokojeni, vyčerpáni, odcizeni jeden druhému.

     Nové vydání bestselleru Jak dosáhnout souhlasu amerických autorů Rogera Fishera, Williama Uryho a Bruceho Pattona  (s podtitulem Zásady úspěšného vyjednávání  jej připravilo nakladatelství Management Press, brož., 176 str., doporučená cena 269 Kč, z angl. originálu knihu přeložil Aleš Lisa) pojednává zejména o tzv. principiálním vyjednávání, jehož koncepce byla rozvinuta na právnické fakultě Harvardovy univerzity a které umožňuje řešit problémy spíše jejich věcnou analýzou a vychází z hledání společných cílů všude tam, kde je to možné.

     Principiální vyjednávání je „tvrdé“, pokud jde o podstatu věci, ale „měkké“, jde-li o lidi. Nepoužívá ani triky, ani přetvářku. Ukazuje, jak je možné získat, co vám „patří“ a na co máte „nárok“, a přitom jednat čestně a chovat se slušně. Tento způsob vyjednávání je vhodné používat při všech příležitostech: při kolektivním vyjednávání, kdy je třeba zachovávat předepsané rituály, i při vyjednávání, které je zcela záležitostí okamžiku. Je možné jej použít bez ohledu na to, je-li druhá strana zkušenější nebo vyjednává-li tvrdě či přátelsky. Je to metoda, která umožňuje efektivně prosazovat vlastní zájmy, řešit konfliktní či zdánlivě neřešitelné situace a dosáhnout přijatelného výsledku pro zúčastněné strany i tam, kde klasické poziční vyjednávání selhává a vede k narušení vztahu s partnerem na druhé straně „jednacího stolu“.

     Kniha navíc poskytuje velké množství situačních příkladů, návodů, doporučení, rad a triků (např. Co dělat, je-li druhá strana silnější? – Jak postupovat, nechce-li druhá strana akceptovat zásady principiálního vyjednávání? – Jak se zachovat, používá-li druhá strana nečestné triky?),  které vám pomohou dospět v procesu vyjednávání k věcné dohodě, dosáhnout rozumných výsledků jednání a zachovat si přitom důstojnost a tvář.

     Bibliografická poznámka: Kniha byla v nakladatelství Management Press poprvé vydána v roce 1994 pod názvem Dohoda jistá. Zásady úspěšného vyjednávání. Ve srovnání s prvním vydáním byly v následujících vydáních některé pojmy přizpůsobeny současnému odbornému jazykovému úzu.

(ae)

Dále doporučujeme:

William Ury: Jak překonat nesouhlas. Zásady vyjednávání s lidmi, s nimiž nelze vyjednávat

.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
William Ury

William Ury

William Ury, původním povoláním antropolog, je světově proslulý vyjednavač, poradce, ředitel Global Negotiation Project na Harvardově univerzitě a autor řady bestsellerů na téma vyjednávání - mezii jeho nejúspěšnější tituly patří Jak překonat nesouhlas, Síla a moc pozitivního nesouhlasu či Jak dosáhnout souhlasu. Působil rovněž jako konzultant Centra krizového řízení v Bílém domě a pomáhal jako mediátor při řešení konfliktů na Středním východě, na Balkáně a v bývalém Sovětském svazu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM