EN

Neznámí hrdinové - řekli ďáblovi ne

Adam Drda, Mikuláš Kroupa


Nově objevené příběhy!
Příběhy obyčejných lidí, kteří se dostali do konfliktu s totalitní mocí, jsou mnohdy napínavější než kdejaký thriller. Byli ochotni "říct ďáblovi ne", ač jim toto rozhodnutí mnohdy změnilo celý život. Pohnuté osudy těchto neznámých hrdinů 20. století přinášíme knižně již podruhé - tentokrát je vylíčili dokumentarista Adam Drda a Mikuláš Kroupa. Mnohé příběhy znáte z cyklu České televize Neznámí hrdinové - některé, nedávno objevené portréty, jsou však poprvé publikovány právě v této knize!

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 240
EAN 9788074480423
Datum vydání 20.10.2014
Věk od 13
Formát 145x205 mm
Nakladatelství EDICE ČT
Hmotnost 0,551
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Příběhy obyčejných lidí, kteří se dostali do konfliktu s totalitní mocí, jsou často napínavější než smyšlený thriller. Přitom jsou pravdivé.

Dnes je v módě relativistický přístup k minulosti: nic nebylo za totality černobílé, každý se musel tak či onak ohnout, události je třeba nahlížet „v dobovém kontextu“. Opravdu? Někteří naši spoluobčané byli ochotni „říct ďáblovi ne“, ač jim takové rozhodnutí mnohdy změnilo celý život. Julie Hrušková po komunistickém puči, v pouhých devatenácti letech překročila rakouské hranice, aby se aktivně účastnila odboje. Byla zatčena, dlouhodobě vězněna a mučena estébáky s celoživotními následky. Julius Varga, vozíčkář, který byl paradoxně největším postrachem StB v rodném kraji. Studenti, kteří parodovali Rybovu mši

slovy „Hej, Gusto“ a putovali do kriminálu, či muž, který ukrýval 15 let ve stodole uprchlíka hledaného komunisty… Pohnuté příběhy těch, kdo hrdinně zasáhli do dějinného vývoje, či jen do osudů obyčejných lidí, vylíčili dokumentarista Adam Drda a ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Příběhy neznámých hrdinů přinášíme v knižní podobě v řadě EČT již podruhé. Mnohé znáte z cyklu České televize Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy nebo z rozhlasového cyklu Příběhy 20. století. S některými, nedávno objevenými portréty, se můžete poprvé seznámit právě v této knize.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Adam Drda

Adam Drda

Publicista Adam Drda se věnuje především moderním dějinám a tematice holocaustu, působí jako externí redaktor Českého rozhlasu, je spoluautorem rozsáhlého dokumentárního cyklu Příběhy 20. století a jedním ze scenáristů stejnojmenného cyklu České televize. V roce 1989 začal pracovat v tehdy ještě samizdatové revue Střední Evropa, v letech 1999 až 2005 byl analytikem a reportérem české redakce BBC. Dlouhodobě přispívá do Revolver Revue, Respektu či Lidových novin, úzce spolupracuje se společností Člověk v tísni. V roce 2007 získal Cenu Ferdinanda Peroutky.
Zobrazit profil autora

Mikuláš Kroupa

Mikuláš Kroupa

Ředitel a zakladatel obecně prospěšné společnosti Post Bellum se narodil v rodině disidenta Daniela Kroupy. Po studiích působil mimo jiné jako redaktor Českého rozhlasu a reportér české redakce BBC. Od roku 2001 se věnuje zaznamenávání vzpomínek pamětníků. V Post Bellum se věnuje především kreativním projektům, jako jsou výstavy, publikační počiny, internetové a vzdělávací projekty. Založil a vede digitální mezinárodní sbírku vzpomínek Paměť národa. Spolu s Adamem Drdou je tvůrcem rozsáhlého dokumentárního cyklu Příběhy 20. století a jedním ze scenáristů stejnojmenného cyklu České televize. Je spoluautorem knih Ještě jsme ve válce, Neznámí hrdinové řekli ďáblovi ne, Neznámí hrdinové O české statečnosti a Příběhy hrdinů 20. století.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM