EN

Jak to bylo, jak to je

Martin Pilný


Ponořte se do historie věcí kolem nás!
Krásné ilustrace Přemysla Kubely vám přibližují historii věcí kolem nás - od obydlí a jeho zařízení, kuchyní i koupelen, přes obdělávání polí, první nástroje a zbraně až po dopravní a komunikační prostředky. Názorné ilustrace doplňují vysvětlující texty Martina Pilného. Slavný seriál vycházel v 80. a v 90. letech v časopise ABC.

Detailní informace

Ilustrátor Přemysl Kubela
Jazyk čeština
Počet stran 200
EAN 9788026603900
Datum vydání 25.11.2013
Věk od 10
Formát 210x297 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,98
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Od pradávna se člověk snažil nejen žít a přežít, ale také si ulehčovat a zpříjemňovat život nejrůznějšími předměty a činnostmi. K životu vždy potřeboval potravu, oblečení a obydlí. Postupně se však začal obklopovat více či méně užitečnými věcmi. Každá má svoji historii a nevznikla sama od sebe.

Obsahem knížky je soubor obrázků a textů, které vycházely v letech 1985 – 1992 jako seriál v kdysi velmi oblíbeném časopise ABC mladých techniků a přírodovědců, jak se tehdy říkalo – v ábíčku. Obrazové tabule končí obdobím okolo roku 1990. Novodobější historie je přeci jen dost známá a současnost není důvod zařazovat do knížky. Vidíte ji kolem sebe. Můžete porovnat i nedávnou historii se současností. Uvědomíte si, jak vývoj letí neuvěřitelnou rychlostí vpřed, především u technických předmětů. Například v elektronice rok stará věc je opravdu stará. Mnohé věci z minulosti vyvolávají na tváři současníka úsměv. Člověk by však minulost měl uznávat a chápat.

Knížka má kapitoly řazené tak, jak člověk potřeboval a dodnes potřebuje žít. Především si zajistit a upravovat jídlo. Najedený se potřebuje někde uchýlit do bezpečí a klidu soukromí. Zajistit si obydlí. Do něj potřebuje nejrůznější pomůcky denního života. Začal si tyto předměty vyrábět. Brzy poznal, že bez oblečení se špatně žije v chladnějších oblastech. Začal se oblékat. Zjistil, že lze dělat hodně pro to, aby byl zdravý a dlouho žil. Začal se věnovat více hygieně. Také začal rozšiřovat oblast, kde ještě nebyl. Potřeboval nová území pro obživu. Začal cestovat, poznávat svět. Jenže k tomu se potřeboval dorozumívat s druhými lidmi…

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM