EN

Programátorská cvičebnice

Radek Pelánek


Inspirace pro všechny programátory
Hledáte zajímavá a neokoukaná zadání úloh, na kterých byste si zlepšili svůj programátorský um? V Programátorské cvičebnici najdou inspiraci programátoři všech úrovní. V této ucelené sbírce nabízí autor s mnohaletou praxí řadu tematických oblastí, ze kterých můžete vybírat. V jednotlivých kapitolách najdete i základní rady, jak úlohy řešit, a detailní řešení k některým vypracovaným cvičením.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 176
EAN 9788025137512
Datum vydání 08.10.2012
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,3
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Chcete-li být skutečně dobrým programátorem, nevyhnete se opakovanému řešení různě obtížných úloh – jenom opakovaný trénink z vás udělá opravdového mistra. Kde ale najít ta správná zadání, nápady a myšlenky, jejichž přetváření do podoby funkčního programu odvede požadovanou práci a posune vás blíže k metě zkušeného programátora? S Programátorskou cvičebnicí by to neměl být problém.

Zkušený autor, který prošel programováním od základů přes roli studenta až na druhou stranu barikády a začal své poznatky předávat méně znalým, vám v knize nabízí ucelený soubor zajímavých zadání programátorských úloh. Ty jsou přehledně rozděleny do tematických oblastí, přičemž u každé je uvedeno ohodnocení její obtížnosti. V textu najdete základní rady, jak úlohy řešit, a detailní řešení k některým vypracovaným cvičením. Kniha se zaměřuje na široké spektrum programátorů: inspiraci v ní najdou nejen začátečníci a pokročilí, ale i profesionálové, kteří v ní mohou vyhledat zajímavá zadání, na nichž si procvičí a zopakují své znalosti.

S publikací si mimo jiné vyzkoušíte:

* Číselné řady a posloupnosti

* Kombinatorická cvičení

* Grafické úlohy a fraktály

* Vytváření šifer a jejich prolamování

* Logické problémy nejen s šachovnicí

* Sudoku, Sokoban, Tetris, Piškvorky a řadu dalších her

O autorovi:

Radek Pelánek vystudoval Fakultu informatiky Masarykovy univerzity. V současnosti na této fakultě působí jako docent a proděkan pro studijní programy. Kniha vychází z jeho dlouhodobých zkušeností s výukou programování a s organizováním programátorských soutěží. Je autorem pěti knih a řady odborných článků.

Hodnocení čtenářů

Vojtěch Vrba
Skvělá knížka - doporučuji všem studentům i jiným zájemcům v oblasti programování. Varováním by akorát mohlo být, že kniha je především míněna jako sbírka úloh, a tedy řešení nejsou do hloubky rozebírána a někdy ani zmiňována (chápu, že to nebylo ani cílem autora, někdy by však nebylo špatné alespoň zmínit, kde lze řešení nalézt nebo kde je problém rozebírán více do hloubky). Obsahuje řadu nevšedních zadání, mě osobně nejvíce zaujala Mandelbrotova množina či Hessův (Collatzův) algoritmus, protože se více zajímám o teorii čísel a fraktály. Věřím, že si zde každý najde to své. :-)

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Radek Pelánek

Radek Pelánek

Radek Pelánek je dlouholetým organizátorem velkých šifrovacích her pro dospělé, jako je Tmou nebo Sendvič. Připravuje nejrůznější šifrovací hry pro zvídavé děti, podílí se na tvorbě zážitkových akcí pro děti i dospělé. Je autorem řady knih, které se mimo šifer a her věnují i výuce a často obě oblasti spojují. Jako vysokoškolský učitel a výzkumník rád experimentuje a zaměřuje se na to, jak mohou být počítače nápomocné při učení.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM