EN

Vietnamské srdce, český domov

Zdaleka nejen večerky a Sapa... Jak se žije na spojnici kultur

Klára Mandausová, Nguyen Manh Tung


Není žádné oni a my. Jen my... Lidé, co chtějí dobrý život.
Komunita Vietnamců žije na území České republiky od osmdesátých let minulého století. Lidé, kteří sem přišli ze socialistického Vietnamu, se setkávali často s rasismem, zesměšňováním i pohrdáním. Situace se začala zlepšovat v době covidu, kdyi rychle zareagovali a začali pomáhat. Zároveň dosáhla dospělosti takzvaná banánová generace - Vietnamci, kteří se narodili v Česku a považují ho za svůj domov. Jak se jim tu všem dnes žije? Jaká je jejich minulost, kultura, tradice a sny a jak vnímají české prostředí?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Jan Schejbal
Jazyk čeština
Počet stran 176
EAN 9788020463234
Datum vydání 23.05.2024
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Své příběhy v knize vypráví podnikatel a filantrop Nguyen Manh Tung, lékařka Thao Pham, která se rozhodla studovat medicínu mimo jiné i proto, aby měli Vietnamci, kteří špatně mluví česky, kvalitnější péči, právník Viet Do Pham, který si vzal za ženu Češku, pomáhá komunitě a vyrábí speciální boty, a voják Jan Mai, který si vstupem do armády splnil sen.

Z jakých rodin pocházejí a jak se tu žije jejich rodičům? V čem jsou jejich předci jiní?

Jak se slaví ve Vietnamu svatby, proč se tu nejdřív pohřbívá jen na pět let a z jakého důvodu je v Česku tolik večerek a nehtových salónů?

Kniha poodkrývá obyčejný život desítek tisíc lidí, kteří si vybrali nový domov na druhém konci světa, aby se jim a jejich dětem žilo líp.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Klára Mandausová

Klára Mandausová

Klára Mandausová  je novinářka, literární redaktorka a spisovatelka. Proti srsti je její desátá kniha. Vydala také román Odměna za nevěru, sbírky fejetonů My dokonalé a Holky s voctem, podílela se na knize Dobro a zlo 21. století, ve které vedla rozhovor s teologem Markem Váchou, a opatřila texty monografii botanické malířky Pavlíny Kourkové Duše květů. V dětství byla k zastižení nejčastěji v knihovně. Do dvaadvaceti byla přesvědčená, že se z ní stane učitelka, nejspíš aby mohla psát alespoň po tabuli, ale v žádné škole pro ni nebylo místo. Po studiu na VŠE proto zamířila do MF Dnes. Během psaní o ekonomice se jí narodila dcera Kristina. Později vyměnila práci v deníku za lifestyle Marianne a magazín Forbes. Od roku 2022 působí v nakladatelství Mladá fronta. Vedle své rodiny, vtipných mužů a veselých kamarádek miluje lesy, hory, galerie, kavárny u řeky, historické části měst a zvířata, obzvlášť zlatého retrívra Arnošta a skupinu kocourů, které s dcerou postupně adoptovaly z útulků. Ráda říká, že s laskavostí nejdál dojdeš a na lásce stojí svět.  
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM